Een Oekraïense agent staat journalisten te woord in Kiev, 27 januari 2013.
© Rob Stothard | Getty Images

GIVING VOICE, DRIVING CHANGE

Het Institute for War & Peace Reporting (IWPR) geeft een stem aan lokale, onafhankelijke journalisten en burgeractivisten in landen in oorlog, crisis of transitie. Nu conflicten en radicalisering wereldwijd dramatische gevolgen hebben en buitenland-correspondenten dikwijls het land moeten verlaten, zijn deze lokale stemmen de sleutel die voor positieve verandering kunnen zorgen. Ze vertellen ons buitenstaanders wat er in hun land gebeurt – en, belangrijker nog, ze bieden hun omgeving een onafhankelijk tegengeluid wanneer propaganda of censuur de boventoon voeren.
 

De Stichting IWPR Nederland hield zich van 2008 tot 2014 voornamelijk bezig met de verslaggeving van de processen van het Internationale Strafhof en van het Joegoslaviëtribunaal (ICTY). Sinds kort zet IWPR NL zich in voor onze wereldwijde missie. 

Het specifieke doel van de (ANBI) Stichting IWPR Nederland is om de komende jaren steun te verwerven voor onze programma’s in Afrika, het Midden-Oosten en (Noord) Afrika, en Azië, zodat we deze kunnen continueren en uitbreiden. 

IWPR NL is een belangrijk onderdeel van het IWPR netwerk, samen met het hoofdkantoor in Londen en vestigingen in de Verenigde Staten (New York en Washington DC). Daarnaast zijn er de kantoren in het veld, van waaruit de programma’s worden gerund.


IWPR kantoren

iwpr offices map

IWPR's missie

Het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting, overheden ter verantwoording roepen en het opbouwen van inclusieve samenlevingen.

Vrijheid van meningsuiting vormt de basis van een open samenleving en goed bestuur. Het is het eerste wapen in de strijd voor mensenrechten, in conflictgebieden en in landen die gebukt gaan onder repressieve regeringen. Maatschappelijke bewegingen en nieuwe media geven lokale stemmen meer kracht dan ooit om verandering op gang te brengen. 

Door die media en maatschappelijke organisaties een stem te geven, kunnen wij bijdragen aan vrede en goed bestuur. Zo helpen we al twintig jaar wereldwijd het pad te effenen voor onafhankelijke journalistiek, het publieke debat en geëngageerde burgers. Extra aandacht besteden wij hierbij aan minderheden die hun stem ontnomen wordt, zoals vrouwen, kinderen en de LBGT gemeenschap.

Het dagelijks management is in handen van Dido Michielsen, snr Development Manager. [Contact]

IWPR-NL staat onder leiding van een Raad van Toezicht. De leden zijn:

 • Derk Sauer, voorzitter
 • Annelies van der Pauw, vice-voorzitter
 • Geert Glimmerveen, penningmeester
 • Catherine Casey, (US) lid
 • Annemarie Verbeek, lid

De Raad van Advies bestaat uit:

 • Yoeri Albrecht
 • Frits Barend
 • Max Christern
 • Andree van Es
 • Erik Hallers
 • Otto van der Harst
 • Jeroen Smit
 • Corinna Wissels

Het ontstaan van het Institute for War & Peace Reporting (IWPR)

Sinds de Balkanoorlog in de jaren negentig is IWPR actief aan vrijwel iedere frontlinie, bij elk groot mondiaal conflict en in ieder land dat op weg is naar langdurige vrede. 
 

IWPR’s oprichter en directeur Anthony Borden was jarenlang redacteur van het tijdschrift War Report in 1991-98.  In 1999 ontving hij een onderscheiding van de NetMedia Online Journalism Awards, voor IWPR’s rapportage over de crisis in Kosovo. Borden treedt regelmatig op als commentator over media kwesties voor de BBC, CNN en andere media.

Tegenwoordig wordt Anthony Borden bijgestaan door een internationaal bestuur en een Raad van Advies, bestaand uit gelauwerde journalisten, experts in vredesprocessen, kenners van de belangrijke regio’s en zakelijk leiders. De internationale Raad van Advies bestaat uit mensen die naam hebben gemaakt in de onafhankelijke journalistiek of op het gebied van mensenrechten, onder wie Christiane Amanpour,  Anne Applebaum en Samantha Power, ambassadeur van de Verenigde Naties.

De bekendste pupil van het Institute for War & Peace Reporting is misschien wel Malala Yousafzai, die op twaalfjarige leeftijd deelnam aan ons Open Minds programma in Pakistan. Na de gruwelijke aanslag door de Taliban, ontving zij als jongste kandidaat ooit de Nobelprijs voor de Vrede voor haar werk.

Het redactionele, logistieke en operationele overzicht, evenals de begeleiding en monitoring van onze programma’s, gebeurt vanuit het hoofdkantoor in Londen. In de Verenigde Staten geschiedt dit in Washington DC, terwijl de vestiging in New York verantwoordelijk is voor de communicatie en fondsenwerving. Dit laatste geldt ook voor de Stichting IWPR-NL, die dagelijks samenwerkt met en gebruik maakt van het internationale netwerk.DONOREN

Het werk van de Stichting IWPR Nederland wordt mogelijk gemaakt door: