Overleven in Damascus

Rafia Salameh (niet haar echte naam) is een 32-jarige activiste uit Damascus. Ze werd sinds 2011 vier keer opgepakt door de veiligheidsdiensten, maar wil haar land niet verlaten en blijft vechten voor de vrijheid van Syriërs. ‘Je kunt Damascus het beste vergelijken met Noord-Korea’, zegt ze. ‘De muren hebben oren en je beste vrienden kunnen je verraden’. 

Internationale Vrouwendag: de moed om te veranderen

Internationale Vrouwendag: de moed om te veranderen

In geen van de landen waar IWPR actief is, zijn vrouwenlevens gemakkelijk of comfortabel. Daarom besteden we op 8 maart, Internationale Vrouwendag, extra aandacht aan vrouwen die op zoek gaan naar verandering, omdat ze niet langer onopgemerkt willen blijven, hoe zwaar hun leven ook mag zijn.

FGM in Georgië gestopt

FGM in Georgië gestopt

Een prachtig voorbeeld van wat onderzoeksjournalistiek vermag, leverde de Dagestaanse Aida Mirmaksumova onlangs. In november publiceerde zij een aangrijpend verhaal over vrouwenbesnijdenis – een traditie die nog altijd bleek te bestaan in een verre provincie van het land. Dit stuk was voor de Georgische overheid aanleiding om in actie te komen. 

23 december 2016

23 december 2016

4 MILJOEN BRIEVEN VOOR DE INWONERS VAN MOSUL

Op 22 december zijn vanuit een vliegtuig 4 miljoen brieven gedropt boven het bezette Mosul, geschreven door gewone Irakezen, om steun te betuigen aan hun landgenoten. Een unieke actie die voortkwam uit IWPRs #Letters to Mosul. 

13 oktober 2016

13 oktober 2016

Alaa al-Zhuhouri is het pseudoniem van een 20-jarige vrouw die Syrië moest ontvluchten. Hoe haar vlucht verliep, beschrijft ze bijna feitelijk.

Dankzij Zaina Erhaim, IWPRs project coördinator, kunnen vrouwen als Alaa hun verhaal aan ons vertellen. Zelf verblijft Zaina momenteel in Engeland, waar ze probeert haar paspoort terug te krijgen...

26 augustus 2016

26 augustus 2016

Twee geiten, een baal rijst, een fles olie en wat snoep: dat betaalde de zestigjarige Abdul Karim voor zijn zesjarige bruid. Maar zelfs in de Afghaanse provincie Ghor, waar kindbruiden en gedwongen huwelijken heel normaal zijn, bleek dit een brug te ver.

19 augustus 2016

19 augustus 2016

Terwijl de beelden van de kleine Omar Daqneesh uit Aleppo de wereld schokken en symbool staan voor wat de inwoners van de stad ondergaan, twee berichten uit de bevrijde gebieden van Syrië - waar het leven uiteraard nog steeds verschrikkelijk zwaar is. Ook daar proberen Syriërs elkaar uit alle macht bij te staan, al dan niet met behulp van buitenaf.

5 augustus 2016

5 augustus 2016

Hoe kun je mensen in Syrië nog bereiken en helpen? Laat staan ze iets bijbrengen wat hun bestaan kan verlichten of een klein beetje hoop voor de toekomst biedt? Deze week is IWPR's nieuwsbrief helemaal gewijd aan ons programma in dit zwaar beproefde land. Een overzicht van de projecten die dankzij de steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds doorgang vinden, ongeacht alle strijd.

22 juli 2016

22 juli 2016

De Cubaanse bokser die niet naar Rio mocht

Dankzij IWPR kregen twee Cubanen de kans om hun verhaal over de strijd tegen het regime in Havana met de wereld te delen.

Namibië Flores is een getalenteerde vrouwelijke bokser die niet naar de Olympische Spelen in Rio mag afreizen omdat de Cubaanse Boksers Federatie vrouwelijke boksers niet toestaat om deel te nemen.

8 juli 2016

8 juli 2016

Als er op de media wordt bezuinigd, betekent dit dat er ontslagen vallen en het nieuws sneller geproduceerd moet worden, met zo min mogelijk mensen. Lees: onervaren journalisten. Dat geldt in Nederland net zo goed als in Georgië, waar jonge, ongetrainde verslaggevers in de regio vaak zonder enige voorkennis of begeleiding te werk gaan. 

1 juli 2016

1 juli 2016

In Nigeria levert onze pilot van het ‘Open Minds’ programma al resultaat op, terwijl we amper de voorbereidingen hebben afgerond. Het doel is dat we met lokale partners op zes scholen, voorlopig verspreid over drie regio’s (het Noord-Oosten, Noord-Westen en centraal Noord Nigeria) scholieren kritisch leren denken. Ze ontdekken in de les bijvoorbeeld wat vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie inhouden.

23 juni 2016

23 juni 2016

Meer dan zeventig mensen met uiteenlopende achtergronden en nationaliteiten kwamen onlangs drie dagen bijeen in het Intercontinental Hotel te Kaboel voor een conferentie die IWPR had georganiseerd. Met als doel: het op gang brengen van een gezamenlijke discussie over vrede en verzoening in Afghanistan.

26 mei 2016

26 mei 2016

Ook als het bloeden is gestelpt, doen de wonden die een oorlog slaat nog pijn. Deze drie verhalen zijn afkomstig van door IWPR getrainde journalisten van ons Damascus Bureau. Alledrie vertellen ze over de neveneffecten van de bomaanslagen in Syrië.

20 mei 2016

20 mei 2016

De drie verhalen van deze week komen uit de Filippijnen, Afghanistan en Kazachstan, drie republieken waar IWPR programma's heeft lopen. Hedendaagse berichten uit drie samenlevingen, die herkenbaar zijn en ons tegelijkertijd vreemd. Zoek de verschillen - en de overeenkomsten.

22 april 2016

22 april 2016

Het is een wat onverwacht onderwerp misschien, maar deze week besteden we aandacht aan het vrouwenvoetbal in Syrië. Dit reusachtige land telt drie teams en ieder toernooi kweekt meer fans en nieuwe vrouwelijke spelers. Wat het extra bijzonder maakt, is dat de ouders van de meisjes steeds vaker toestemming geven aan hun dochters om mee te doen, niet vanwege de competitie, maar omdat het voor hen een kans is om nieuwe vrienden te maken.

14 april 2016

14 april 2016

Niemand wordt vrolijk van wantoestanden waarbij overheden zichzelf verrijken of rechters corrupt blijken. Maar het zou erger zijn als er niet meer over zou worden geschreven - of als deze verhalen niet meer worden gelezen. 

31 maart 2016

31 maart 2016

In het nieuws de afgelopen weken: gebeurtenissen die de geschiedenisboeken halen. Twee hiervan maken deel uit van de IWPR dossiers.

ps: helaas moesten we het IWPR NL Oekraïne event afblazen omdat onverwachts niet al onze gasten naar Nederland konden reizen. We hebben alle genodigden hiervan op de hoogte gesteld, maar voor alle zekerheid nogmaals melding hiervan.