Syrian female footballers.
Photo: Damascus Bureau

Het is een wat onverwacht onderwerp misschien, maar deze week besteden we aandacht aan het vrouwenvoetbal in Syrië. Dit reusachtige land telt drie teams en ieder toernooi kweekt meer fans en nieuwe vrouwelijke spelers. Wat het extra bijzonder maakt, is dat de ouders van de meisjes steeds vaker toestemming geven aan hun dochters om mee te doen, niet vanwege de competitie, maar omdat het voor hen een kans is om nieuwe vrienden te maken.

Een hoopgevend verhaal, afkomstig van IWPR's Damascus Blog, dat geleid wordt door onze Syrië coordinator Zaina Erhaim. Zij won vorige maand haar derde internationale onderscheiding, de Index on Censorship Freedom of Expression Award for journalism 2016. Niet voor haar werk voor The Economist en andere (Arabische) media, maar omdat zij Syrische vrouwen opleidt en met dit blog een - betaalde - stem geeft die anders niet zou worden gehoord.

Het tweede verslag komt uit Irak. Hier is bijna de helft van de bevolking jonger dan 19 jaar. Zonder opleiding of training kan dit een groep zijn die beïnvloedbaar is en gevoelig voor extremistische ideeën. Een workshop van IWPR's salam.com voor vijftien jonge activisten leidde al tot enkele eye-openers voor een probleem waar wij in Europa dagelijks onze hersens over breken.


Sommigen startten hun trainingen in een zaaltje, tijdens de bombardementen. Anderen hadden grote moeite met spelen in het bijzijn van toeschouwers. Maar ze hebben doorgezet, met behulp van hun Facebookpagina:

WOMEN KICK UP A STORM IN SYRIAN FOOTBALL

Female players aim to win matches and challenge attitudes.

When Sulin Murad told her parents that she wanted to join a women’s football team, they were surprisingly enthusiastic.

This reaction, she told Damascus Bureau, was a result of social changes brought about by the Syrian revolution.


IWPR trainees at the Baghdad workshop. (Photo: IWPR)

IWPR trainees at the Baghdad workshop. (Photo: IWPR)

Niet alleen armoe, maar ook de rol van verdriet en emoties kwam ter sprake als aanjagers voor geweld en extremisme:

IRAQI ACTIVISTS TACKLE EXTREMISM

Understanding the phenomenon helps develop ways to combat violence and promote co-existence.

Civil society activists in Iraq say they have gained valuable insights from an IWPR workshop looking at the causes of extremism.

A training at IWPR’s Baghdad office on February 29 brought 15 NGO workers and community leaders together to discuss how best to understand and combat radicalisation.