Een prachtig voorbeeld van wat onderzoeksjournalistiek vermag, leverde de van oorsprong Dagestaanse Aida Mirmaksumova onlangs. Al sinds 2003 schrijft zij over misdaad, sociale misstanden en vrouwen- en mensenrechten en ze volgde diverse workshops van IWPR in de regio. Zelfs tijdens haar studie in Tblisi (Georgië) bleef ze die trainingen trouw en behalve voor IWPR werkt ze tegenwoordig ook voor online media als Open Caucasus Media of Daptar.ru.
 
In november publiceerde Mirmaksumova het artikel FGM uncovered in Georgia, een aangrijpend verhaal over vrouwenbesnijdenis – een traditie die nog altijd bleek te bestaan in een verre provincie van het land. Dit stuk leverde haar niet alleen een nationale prijs op, het was voor de Georgische overheid ook aanleiding om meteen in actie te komen. Niet alleen is FGM sindsdien strafbaar, er is ook een publiekscampagne opgezet om te voorkomen dat deze mishandeling ondergronds wordt voortgezet.