“Inspirerend. Een goede gelegenheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen.”

 Van  26-30 oktober kwamen ruim 35 medewerkers van  IWPR bijeen in Den Haag voor strategisch overleg. Het was de eerste keer dat alle projectleiders van IWPR uit Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Centraal-Azië, Zuid Oost Azië en de Kaukasus bijeenkwamen, samen met regiodirecteuren uit Londen, Washington en Amsterdam. De bijeenkomst was mogelijk dankzij de steun van de Nederlandse Postcode loterij.

Doel van het overleg was om ervaringen uit te wisselen en de strategie voor de komende jaren te bespreken: wat is de rol van IWPR in een wereld waarin nep-nieuws en propaganda steeds meer het beeld bepalen en waarin in veel landen de ruimte voor burgerinitiatieven  wordt beperkt? 

Anthony Borden, uitvoerend directeur van IWPR kijkt terug op een inspirerende bijeenkomst:  "In een tijd waarin onafhankelijke stemmen onder druk staan, met name ook in conflictgebieden, benadrukte iedereen het belang van steun aan  juist die lokale groepen die opkomen voor positieve verandering. Kritisch denken en vrijheid van meningsuiting vormen een voorwaarde voor positieve verandering. Maar het was natuurlijk ook een geweldige kans om gewoon samen te zijn en iedereen te zien."

Het evenement werd georganiseerd door Adrienne Van Heteren, voorzitter van IWPR-Nederland en NL Country Director Steven Assies.

© IWPR

© IWPR

Programma  coördinatoren uit de diverse landen waar IWPR actief is, gaven presentaties over hun regio's, werk en toekomstige ambities, en uitgenodigde gasten namen deel aan paneldiscussies over gender, onderzoeksjournalistiek  en sociale media als onderdeel van IWPR's werk. Externe aanwezigen waren onder meer vertegenwoordigers van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, het open source onderzoeksnetwerk Bellingcat en Hivos.

"Het was een unieke kans om voor het eerst als groep ervaringen uit te wisselen, problemen op te lossen en nieuwe ideeën te ontwikkelen", aldus IWPR adjunct-directeur Jerry Timmins. “Vooral de presentaties van de programmateams waren inspirerend. Zij evalueerden hun inspanningen en schetsten de hun impact van hun werk. De passie waarmee zij zich inzetten voor mensenrechten en vrije media in hun regio was roerend. Cruciaal is dat we ons allemaal inzetten voor gedeelde waarden en een gemeenschappelijke visie. ”

De komende tijd zal een werkgroep zich buigen over het formuleren van een organisatie-brede strategie voor het bevorderen van gender- en vrouwen rechten en hoe deze beter te integreren in het werk van IWPR. Ook de uitwisseling van ervaringen met de inzet van sociale media zal worden voortgezet. Er was veel behoefte voor versterking op het gebied van digitale veiligheid.  

Het evenement werd gehouden in Den Haag. Zowel Anthony Borden als Adrienne van Heteren, memoreerden in hun toespraken de speciale band van IWPR met de stad. "De connectie van IWPR met Den Haag gaat een paar decennia terug en volgt zijn eigen organisatiegeschiedenis," zei Adrienne Van Heteren,. "Nadat het ICTY  (het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië) in 1993 in Den Haag werd opgericht, lanceerde IWPR een uniek project. Meer dan 20 jaar volgde het IWPR vanuit Den Haag het tribunaal  en trainde het journalisten uit voormalig Joegoslavië.  De verhalen en analyses uit die periode documenteren op unieke wijze een van de belangrijkste stappen in de ontwikkeling van internationaal recht in de afgelopen decennia."


Het 4-daagse evenement werd mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij