1 juli 2016

1 juli 2016

In Nigeria levert onze pilot van het ‘Open Minds’ programma al resultaat op, terwijl we amper de voorbereidingen hebben afgerond. Het doel is dat we met lokale partners op zes scholen, voorlopig verspreid over drie regio’s (het Noord-Oosten, Noord-Westen en centraal Noord Nigeria) scholieren kritisch leren denken. Ze ontdekken in de les bijvoorbeeld wat vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie inhouden.

23 juni 2016

23 juni 2016

Meer dan zeventig mensen met uiteenlopende achtergronden en nationaliteiten kwamen onlangs drie dagen bijeen in het Intercontinental Hotel te Kaboel voor een conferentie die IWPR had georganiseerd. Met als doel: het op gang brengen van een gezamenlijke discussie over vrede en verzoening in Afghanistan.

26 mei 2016

26 mei 2016

Ook als het bloeden is gestelpt, doen de wonden die een oorlog slaat nog pijn. Deze drie verhalen zijn afkomstig van door IWPR getrainde journalisten van ons Damascus Bureau. Alledrie vertellen ze over de neveneffecten van de bomaanslagen in Syrië.

20 mei 2016

20 mei 2016

De drie verhalen van deze week komen uit de Filippijnen, Afghanistan en Kazachstan, drie republieken waar IWPR programma's heeft lopen. Hedendaagse berichten uit drie samenlevingen, die herkenbaar zijn en ons tegelijkertijd vreemd. Zoek de verschillen - en de overeenkomsten.

22 april 2016

22 april 2016

Het is een wat onverwacht onderwerp misschien, maar deze week besteden we aandacht aan het vrouwenvoetbal in Syrië. Dit reusachtige land telt drie teams en ieder toernooi kweekt meer fans en nieuwe vrouwelijke spelers. Wat het extra bijzonder maakt, is dat de ouders van de meisjes steeds vaker toestemming geven aan hun dochters om mee te doen, niet vanwege de competitie, maar omdat het voor hen een kans is om nieuwe vrienden te maken.

14 april 2016

14 april 2016

Niemand wordt vrolijk van wantoestanden waarbij overheden zichzelf verrijken of rechters corrupt blijken. Maar het zou erger zijn als er niet meer over zou worden geschreven - of als deze verhalen niet meer worden gelezen. 

31 maart 2016

31 maart 2016

In het nieuws de afgelopen weken: gebeurtenissen die de geschiedenisboeken halen. Twee hiervan maken deel uit van de IWPR dossiers.

ps: helaas moesten we het IWPR NL Oekraïne event afblazen omdat onverwachts niet al onze gasten naar Nederland konden reizen. We hebben alle genodigden hiervan op de hoogte gesteld, maar voor alle zekerheid nogmaals melding hiervan.

24 maart 2016

24 maart 2016

Intussen blijven de bijdragen van IWPR’s Damascus Bureau schrijnend als altijd, en ook zoals altijd: anoniem. De veerkracht van de schrijvers is bewonderenswaardig: ze putten hoop uit de kleinste dingen, ze overleven in gruwelijke omstandigheden en soms zijn ze vindingrijker dan ze zelf voor mogelijk hielden.

11 maart 2016

11 maart 2016

Op 8 maart jongstleden, Internationale Vrouwendag, publiceerde IWPR global uitsluitend verhalen over vrouwen. Twee hiervan plaatsen we deze week in onze Nederlandse nieuwsbrief, omdat ze zo invoelbaar maken met wat voor problemen deze vrouwen en hun families te maken hebben.

4 maart 2016

4 maart 2016

IWPR werkt al sinds 2003 in Irak. Niet alleen voeren we daar onze eigen programma’s uit, soms steunen we ook projecten van derden, zoals het ‘Displaced Dreams Project’ van de Rain Organisation for Social Development. Meer dan zevenhonderd kinderen tussen de zeven en 12 jaar kregen nabij Erbil enkele dagen tekenles van kunstacademie studenten. Negentig procent van die kinderen was met hun familie gevlucht voor IS. Tekenen bleek voor hen een welkome manier om hun gevoelens op papier te zetten.

26 februari 2016

26 februari 2016

Gisteren stuurde een 17-jarige Israelische studente, bezig met een werkstuk voor een programma van de Verenigde Naties, ons een email: ze wilde onderzoeken wat voor effect de Bosnische oorlog op kinderen heeft gehad. Ze kon er echter geen informatie over vinden en kwam toen IWPR's website tegen. We hebben haar aan diverse links naar onze artikelen geholpen, met verhalen over de kinderen van toen en de jongeren van nu.

12 februari 2016

12 februari 2016

Dit zijn verhalen over drie gewone mensen — gewone vrouwen, om precies te zijn. Twee van hen wonen in Syrië, de een als vluchteling, de ander als jonge moeder. De derde woont in Afghanistan en het klinkt misschien raar, maar haar leven ziet er vergeleken bij de andere twee nog tamelijk zonnig uit.

5 februari 2016

5 februari 2016

Hoe verzoen je je na een oorlog en bouw je je leven weer op? Ook over dit soort vraagstukken rapporteert IWPR. Deze week twee verhalen. Eén uit Syrië, waar het begrip ‘opbouw’ helaas nog ver weg lijkt maar het dagelijkse leven toch weer wordt opgepakt -  en één uit Bosnië, waar een oude IWPR film over een vrouwenvoetbalelftal nu wordt ingezet bij een debat over vrede en verzoening.

28 januari 2016

28 januari 2016

De naam zegt eigenlijk al waar IWPR’s 'Promoting Human Rights and Good Governance in Afghanistan' om draait. Deze week twee verslagen uit dit programma, dat gefinancierd wordt door de Delegatie van de Europese Unie voor Afghanistan. Wie neemt de moeite om zich aan de wet te houden?

22 januari 2016

22 januari 2016

Overheden in Centraal Azië doen hun best om te voorkomen dat jongeren zich aansluiten bij IS, ze blokkeren websites of verbieden partijen die ze van extremistische sympathieën verdenken.

Pilot Open Minds Programma in Nigeria

Pilot Open Minds Programma in Nigeria

IWPR is in januari in het noorden van Nigeria van start gegaan met een pilot van ons Open Minds-programma, dit maal met steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

5 januari 2016

5 januari 2016

IWPR Nederland wenst u allen een voorspoedig en vredig 2016 – en dat het jaar vooral veiliger mag worden voor alle (burger) journalisten die hun leven wagen in oorlogsgebieden. ‘We need to create change’ zegt een van de deelnemers aan onze social media training in Irak. Laten wij niet ophouden hen daarbij te helpen.