Women wearing burkas carry shopping down a street in Afghanistan.
Photo: Mohamed Somji/Flickr

Gisteren stuurde een 17-jarige Israelische studente, bezig met een werkstuk voor een programma van de Verenigde Naties, ons een email: ze wilde onderzoeken wat voor effect de Bosnische oorlog op kinderen heeft gehad. Ze kon er echter geen informatie over vinden en kwam toen IWPR's website tegen. We hebben haar aan diverse links naar onze artikelen geholpen, met verhalen over de kinderen van toen en de jongeren van nu.

De verhalen van deze week gaan over het leven van vrouwen in Afghanistan. Of er ooit een jonge student uit een veraf gelegen werelddeel een werkstuk zal maken over de tegen die tijd uitgestorven ' boerka', is niet te voorspellen. Maar dat wij optekenen hoe het met de rechten van vrouwen in het hedendaagse Afghanistan gesteld is, draagt hopelijk nu al bij aan verandering.


De meningen over het dragen van een boerka lopen  sterk uiteen, zelfs onder vrouwen. Wat de een als onderdrukking beschouwt, ervaart de ander als bescherming. Maar handig vindt niemand het, sommige mannen uitgezonderd. Dit stuk maakt de beklemming van deze dracht in elk geval goed voelbaar: 

AFGHAN WOMEN STILL BOUND BY BURKA

''It’s like a cage. I wish men could also be trapped like this so that they would understand how much we suffer.''

Every man that is ignorant of women’s rights commits violence against women.

Over hoe het op het platteland van Afghanistan met de rechten van vrouwen gesteld is,  kunnen we kort zijn: bedroevend. Waar we ons echter zorgen over moeten maken, is het feit dat de situatie post-Taliban zelfs lijkt te verslechteren:

DARK DAYS FOR AFGHAN WOMEN'S RIGHTS

Event hears that summary justice is often meted out by ad hoc courts.