Students at the Catholic Gimnasium Sveti Franjo in Tuzla discussed reconciliation.
Photo: Maja Nikolic

Hoe verzoen je je na een oorlog en bouw je je leven weer op? Ook over dit soort vraagstukken rapporteert IWPR. Deze week twee verhalen. Eén uit Syrië, waar het begrip ‘opbouw’ helaas nog ver weg lijkt maar het dagelijkse leven toch weer wordt opgepakt -  en één uit Bosnië, waar een oude IWPR film over een vrouwenvoetbalelftal nu wordt ingezet bij een debat over vrede en verzoening.

Een Syrische vrouw uit de omgeving van Idlib over haar bestaan: ‘Oorlogen doden en verwonden. Ze veroorzaken hongersnood en vernietiging. Maar ondanks al onze ellende zullen we ons niet laten verslaan. We zullen overleven.’


Twee oude IWPR films over de Balkanoorlog werden afgelopen november en december aan meer dan vierhonderd studenten vertoond. Ze leidden tot een levendig debat onder de jonge Bosniërs:

IWPR FILMS SPARK DEBATE AMONG YOUNG BOSNIANS

Documentaries deal with war's legacy as well as ways to co-exist. Screenings of two IWPR films about the war of the 1990s generated intense debate among Bosnian high school students about how to best promote peace and reconciliation.

One generation transfers its personal opinions on the war to the next generation, and these opinions are always biased and ethnically-based. All sides claim to be the victims who have only defended themselves from the ‘others’. What they don’t realise is that there were victims and perpetrators on all sides
— Marija, a student from Republika Srpska

De Rode Halve Maan uit Qatar financiert een bijzonder project op het platteland van Syrië: in juli zullen 400 eenvoudige woningen gereed zijn, gebouwd voor terugkerende families die hun huizen in puin aantroffen. Een reportage van IWPR’s Damascus Bureau:

REBUILDING HOUSES AND LIVES IN WADI AL-DAYF

A new project aims to allow displaced families to return. Umm Ahmad’s displacement began when her home in the village of Maar Hatat was shelled and reduced to rubble.