De naam zegt eigenlijk al waar IWPR’s 'Promoting Human Rights and Good Governance in Afghanistan' om draait. Deze week twee verslagen uit dit programma, dat gefinancierd wordt door de Delegatie van de Europese Unie voor Afghanistan. Wie neemt de moeite om zich aan de wet te houden?


Gewapende rebellen die de samenleving bedreigen, blijken in Afghanistan niet eens het grootste gevaar voor de bevolking: 

AFGHAN HUMAN RIGHTS WORKERS UNDER THREAT

Activists accuse the authorities of being unwilling or unable to ensure the rule of law. Human rights work in Afghanistan faces a greater threat from elements within the government than from the armed insurgents, according to experts.

The cause for the continuing violation of human rights is the lack of rule of law; I call on all institutions to bring human rights violators to justice and punish them in accordance with the law.
— Abdul Basir Anwar, minister of justice of Afghanistan

Volgens de wet mogen in Afghanistan vrouwen niet worden buitengesloten. Maar al doen activistes nog zo hun best om mensen hiervan bewust te maken, ze worden gewoon niet uitgenodigd om hun stem te laten horen:

WOMEN IN SOUTHEAST AFGHAN PROVINCE SHUT OUT OF PUBLIC LIFE

Local campaigners say that they are not invited to political or cultural gatherings. Women activists in the southeastern province of Khost complain that they being excluded from communal occasions, accusing local officials of having no interest in anything more than a token female presence at public events.

According to official figures, just 240 women work in government offices in Khost province, compared with close to 8,000 men.