IWPR Central Asia Director Abakhon Sultonnazarov and Maxim Shevchenko, Head of Centre for Strategic Research on Religion and Politics in the Modern World.
Photo: IWPR

Overheden in Centraal Azië doen hun best om te voorkomen dat jongeren zich aansluiten bij IS, ze blokkeren websites of verbieden partijen die ze van extremistische sympathieën verdenken.

Helaas blijkt dit soort maatregelen in voormalige Sovjetrepublieken als Kazachstan, Oezbekistan of Kirgizië vaak een welkome aanleiding om de islam in het algemeen aan te vallen en zwart te maken. En veel journalisten doen hier uit onwetendheid aan mee.

Zo had bijvoorbeeld niet één journalist te moeite genomen om te checken of een Tadjziekse generaal inderdaad naar IS was overgelopen - maar het verhaal was wel door veel media overgenomen en gretig gelezen.

Afgelopen december organiseerde IWPR daarom een Ronde Tafel gesprek, diverse workshops en trainingen om een neutrale verslaggeving te bevorderen. Doelgroep waren overheden, lokale NGO's en buitenlandse organisaties.


De gesprekken en trainingen vonden plaats in het kader van IWPR's programma's 'Strengthening Capacities, Bridging Divides in Central Asia', gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noorwegen, en 'Creating a Culture of Investigative Journalism for Furthering Democratic Reform: Linking Human Rights Organisations, Government and Media', gefinancierd door de Europese Unie:

REPORTING RESPONSIBLY ON RADICALISATION IN CENTRAL ASIA

Trainees learn how to cover religious extremism at large-scale round table in Bishkek.