IWPR is in januari in het noorden van Nigeria van start gegaan met een pilot van ons Open Minds-programma, dit maal met steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Open Minds is opgezet om de Nigeriaanse jongeren kritisch te leren denken en hun kansen op werk te vergroten. Het de bedoeling dat het project In samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties de jongeren belangrijke vaardigheden bijbrengt, door middel van een combinatie van opleiding, begeleiding en het trainen van trainers.

Deze vaardigheden, zoals burgerschapsvorming, kritisch denken, media productie en het met succes organiseren van een publiek debat, kunnen de jonge mensen - meisjes en jongens - op weg helpen naar een betere toekomst. Uiteindelijk zal hopelijk via het publieke debat en de media ook een breder publiek worden bereikt.

Open Minds Nigeria is gebaseerd op onze ervaringen met dit programma in Afghanistan en Pakistan. Een van de eerste deelnemers aan Open Minds Pakistan, tijdens het conflict in de Swat-vallei, was niemand minder dan Malala Yousafzai. Zij werd al snel een peer educator, en begon te bloggen voor de BBC, voordat de aanslag op haar leven internationaal de aandacht trok. Eind vorig jaar ontving deze voormalige IWPR trainee, als jongste persoon ooit, de Nobelprijs voor de Vrede.

We hopen dat ook Open Minds Nigeria jonge mensen in dit land kan inspireren en een gunstige invloed op hun leven zal uitoefenen.

Zie voor andere projecten: IWPR in Nigeria