De vrouwelijke bokser Namibia Flores, tijdens een interview met de Cubaanse verslaggever Julio Cesar Alvarez voor Vice Magazine.
Photo: Julio Cesar Alvarez for Vice Sports

De Cubaanse bokser die niet naar Rio mocht

Dankzij IWPR kregen twee Cubanen de kans om hun verhaal over de strijd tegen het regime in Havana met de wereld te delen.

Namibië Flores is een getalenteerde vrouwelijke bokser die niet naar de Olympische Spelen in Rio mag afreizen omdat de Cubaanse Boksers Federatie vrouwelijke boksers niet toestaat om deel te nemen.

Julio Cesar Alvarez, een Cubaanse verslaggever die 16 jaar in de gevangenis zat vanwege zijn onafhankelijke berichtgeving, vertelde haar verhaal aan een internationaal publiek via het enorm populaire nieuwsplatform Vice.

IWPR zoekt contact met media in Latijns-Amerika om hen te wijzen op het bestaan van professionele journalisten, die onpartijdige verhalen over de Cubaanse samenleving kunnen vertellen. Als gevolg hiervan kreeg Alvarez afgelopen juni via IWPR de opdracht van Vice om dit verhaal schrijven, dat op 22 juni 2016 werd gepubliceerd.

Sindsdien is Flores' verhaal wereldnieuws geworden, kranten uit Frankrijk, Senegal, Peru, de Verenigde Staten en Indonesië hebben eveneens over haar geschreven.

Flores' ervaring toont de veerkracht van Cubaanse vrouwen die volharden in de sport, ondanks de ongelijke behandeling die ze van de autoriteiten krijgen.

Het feit dat Alvarez, die van 1992 tot 2008 in een Cubaanse gevangenis zat, de kans greep om dit verhaal te maken, toont zijn grote inzet voor de onafhankelijke journalistiek. Hij nam deel aan verschillende IWPR trainingen, en kon hierna zijn vaardigheden gebruiken om de Cubaanse verhalen aan een breder publiek te vertellen.

Zijn artikel is het resultaat van IWPR's missie om lokale journalisten te helpen volgens een professionele standaard te schrijven, zodat hun reportages en verhalen in de internationale media kunnen worden gepubliceerd. Ook helpen we hen inzien dat er andere verhalen belangrijk zijn voor het publiek, en politieke geschillen niet het enige onderwerp hoeven te zijn. Daarnaast streven we ernaar om journalisten bewust te maken van gender ongelijkheid, waar en wanneer die zich voordoet.