Young journalists receive training in responsible reporting and countering violent extremism.
(Photo: IWPR)

Als er op de media wordt bezuinigd, betekent dit dat er ontslagen vallen en het nieuws sneller geproduceerd moet worden, met zo min mogelijk mensen. Lees: onervaren journalisten. Dat geldt in Nederland net zo goed als in Georgië, waar jonge, ongetrainde verslaggevers in de regio vaak zonder enige voorkennis of begeleiding te werk gaan. 

IWPR organiseerde daarom onlangs met een Litouwse ngo een training voor deze Georgische journalisten, de meesten afkomstig uit provincies waar de jongeren gevoelig zijn voor radicalisering en waar corruptie dreigt. 


Ervaren journalisten uit Litouwen, het Verenigd Koninkrijk en Georgië brachten hun toehoorders de beginselen bij van de professionele journalistiek plus de internationaal geaccepteerde normen. Ook de rol van de media bij extremistisch geweld kwam uitgebreid ter sprake. 

BOOSTING GEORGIAN REGIONAL MEDIA

This key sector can play an important role in supporting rule of law and combating radicalisation.

A group of young journalists from the regions of Georgia have received vital training in responsible reporting and countering violent extremism (CVE) as part of a joint IWPR initiative with a Lithuanian NGO.

We discussed propaganda, as it is a problem both in Lithuania and in Georgia, and we discovered many similarities in our countries.
— Vytautas Keršanskas, an EESC policy analyst