Huiselijk geweld, schending van vrouwenrechten, vrouwen die in de criminaliteit belanden: we menen te begrijpen en zelfs te voelen wat dit betekent.
 
Totdat je verhalen leest uit landen als Kyrgizië, waar vrouwelijke ex-gedetineerdennooit meer hun plaats in de maatschappij vinden en hun man meestal opnieuw is getrouwd. En als in Kazachstan een getrouwde man een verhouding met een ander begint, is de pijn van de wettige echtgenote toch anders dan vroeger, nu ze ‘die andere vrouw’ via social media in de gaten kan houden. Het verdriet van moeders in de blogs van IWPR’s Syria Stories, is, hoe gruwelijk anders hun leven ook is, op een bepaalde manier wel weer invoelbaar.
 
Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen zoals op de foto hierboven, die tegen de stroom in durven gaan en hun eigen geluid laten horen door in (seculier) Kyrgizië een islamitische glossy te produceren.
 
In geen van de landen waar IWPR actief is, zijn vrouwenlevens gemakkelijk of comfortabel. Daarom besteden we op 8 maart, Internationale Vrouwendag, extra aandacht aan vrouwen die op zoek gaan naar verandering, omdat ze niet langer onopgemerkt willen blijven, hoe zwaar hun leven ook mag zijn.