IWPR Nederland traint vrouwen in Syrië om dagelijkse leven in oorlog te documenteren

Debatavonden over het lot van Syrische vrouwen door Syrische vrouwen op 29 en 31 mei

Er wordt veel over het lot van vrouwen in Syrië gesproken, maar meestal niet mét hen. Toch zijn er nog altijd veel Syrische activistes en (burger) journalisten actief en strijdbaar in het land. Het Institute for War & Peace Reporting heeft de afgelopen jaren meer dan honderd van deze vrouwen in Syrië gesteund en getraind, met als doel dat zij het dagelijkse leven in deze oorlog voor de wereld documenteren en hun stem laten horen. De Syrische Zaina Erhaim, projectcoördinator van IWPR, bezoekt eind mei Nederland met twee door haar opgeleide (burger) journalisten. 

Erhaim is er heilig van overtuigd dat deze vrouwen hard nodig zijn om de oorlog te stoppen: “Het is belangrijk dat de wereld onze ingewikkelde strijd door de ogen van Syrische vrouwen ziet. Ondanks de gevaren die van verschillende kanten komen, lukt het vrouwen dikwijls beter dan mannen om van binnenuit te informeren over wat er op de grond gebeurt. En welke politieke oplossing er ook wordt gevonden- uiteindelijk zal Syrië weer een maatschappelijk middenveld nodig hebben - na zoveel jaren oorlog zal de stem van vrouwen gehoord moeten worden. Zij zijn de belangrijkste kracht om Syrië mee op te bouwen tot een vreedzaam, democratisch en vrij land”.

image-syrian-tour.jpg

Datum en locatie

29 mei in Humanity House te Den Haag, aanvang 19.30 uur 

31 mei in De Balie in Amsterdam, aanvang 20.30 uur.

Zaina Erhaim ontving in 2016 de Index for Censorship’s Freedom of Expression Award, de Press Freedom Prize van Reporters Without Borders en de Peter Mackler Award voor Ethische en Moedige Journalistiek. Arabian Business and Unsung heroes riep haar uit tot een van de honderd meest sterke Arabische vrouwen. In maart 2017 bezocht zij de Verenigde Staten en deed haar verhaal: Washington post liveCharlie Roseabc news. In 2015 maakte Nieuwsuur een portret van haar.

Thanaa Jebbi is wiskundelerares en leeft nog steeds in Edlib (Syrië). Daar werkt ze voor verschillende NGO’s en is ze werkzaam op het ARK Gender Based Violence programma. Ook schreef ze voor de website Syria Stories van IWPR. 

Lubna AlKanawati was de projectmanager van Women Now for Development organization in Damascus en Edlib. Momenteel geeft ze leiding aan het Women Now Office in Gaziantep (Turkije).