Gisteravond heeft de Postcode Loterij op het Goed Geld Gala in het Koninklijk Theater Carré bekend gemaakt welke goede doelen dit jaar geld ontvangen. IWPR is verheugd en dankbaar een donatie van 1 miljoen euro te mogen ontvangen voor haar wereldwijde inspanning voor de vrijheid van meningsuiting. Het geld helpt IWPR lokale journalisten en activisten in conflictgebieden een stem te geven. 

Het nederlandse bestuur met de cheque. Van links naar rechts: Cor Jan Dasselaar, Annelies van der Pauw, Derk Sauer en Annemarie Verbeek.

Het nederlandse bestuur met de cheque. Van links naar rechts: Cor Jan Dasselaar, Annelies van der Pauw, Derk Sauer en Annemarie Verbeek.

Derk Sauer, voorzitter IWPR Nederland: “We zijn ontzettend blij met deze financiële, maar vooral ook morele steun. De persvrijheid staat wereldwijd meer dan ooit onder druk. Dat vraagt om blijvende aandacht en inzet van organisaties als IWPR. Ik ben daarom heel blij met deze schenking, die het belang van ons werk en dat van journalisten en activisten in conflictgebieden onderstreept. Dit geld helpt ons mensen in deze gebieden een stem te geven en zo voor positieve veranderingen te zorgen.”

IWPR bevordert de vrijheid van meningsuiting op plaatsen die voor journalisten vaak niet meer toegankelijk of veilig zijn. Dat doet de organisatie door lokale verslaggevers en activisten te trainen in en ondersteunen bij het effectief, objectief, overtuigend en veilig naar buiten brengen van hun verhalen. Zo streeft de organisatie naar een wereld waarin de stem van iedere burger wordt gehoord, de rechten van mensen worden erkend en beschermd en waarin gemeenschappen de mogelijkheden krijgen om stabiele en gelijkwaardige samenlevingen op te bouwen.

IWPR heeft meer dan 30 projecten lopen in de frontlinies in landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Europa. Een voorbeeld is het trainen en steunen van onderzoeksjournalistiek om corruptie bloot te leggen in landen als Kenia, Nigeria, Afghanistan en Sri Lanka. Een groot social media initiatief in Irak geeft de massa een democratische stem en steunt en traint lokale activisten, zoals Manar Al-Zybaidi, een Irakese vrouw die een onderwijscampagne heeft opgezet om vervolging tegen te gaan en directe steun te werven van Irakese belegerde zigeunergemeenschappen. Met hulp van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft IWPR jarenlang onafhankelijke journalisten, vrouwelijke activisten en opvangcentra voor vrouwen die werken onder extreme omstandigheden gesteund.

IWPR Nederland is onderdeel van IWPR’s internationale netwerk, met bases in Londen en Washington DC. Het geld van de Postcode Loterij helpt IWPR bij het vergroten van het publiek bewustzijn in Nederland over het belang van vrijheid van meningsuiting en IWPR’s werk, het uitbreiden van haar Nederlandse en Europese netwerk en steun en het werken aan nieuwe en bestaande programma’s in frontlinies wereldwijd, zoals digitale veiligheid, een stem geven aan vrouwen en het maken van documentaires.

Anthony Borden, directeur en oprichter van IWPR: “Nederland levert een belangrijke bijdrage op het gebied van mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Wij zijn verheugd met deze bijdrage van de Postcode Loterij en de samenwerking met onze Nederlandse collega’s en kijken ernaar uit onze steun aan lokale stemmen wereldwijd verder uit te breiden.”

De Nationale Postcode Loterij is een Nederlandse Loterij waarbij van ieder lot de helft naar goede doelen gaat die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Dit jaar gaat het om 357 miljoen euro. Het hoogste bedrag ooit. Hiermee maken de 2,9 miljoen deelnemers dit jaar het werk van 112 goede doelen mede mogelijk. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim vijf miljard euro geschonken aan goede doelen.