IWPR workshop in Sadr City raising awareness of the importance of democratic participation. Photo © IWPR

IWPR heeft een reeks bewustwordingsworkshops gelanceerd in zes Irakese provincies om deelname aan parlementsverkiezingen op 12 mei 2018 aan te moedigen. Er zijn oproepen geweest, vooral van jonge mensen, om de verkiezingen te boycotten vanwege wijdverspreide teleurstelling over de prestaties van de huidige en vorige regeringen.

IWPR geeft 18 workshops in de provincies Bagdad, Anbar, Diyala, Salauddine, Kirkuk en Nineveh om de lokale bevolking te informeren over de komende verkiezingen en het belang van democratische participatie. De eerste drie workshops vonden plaats in de gemarginaliseerde gebieden van Adhamia, al-Sadr City en al-Mashahda districten in de provincie Bagdad.

Inwoner van Bagdad Qussay Al-Dulaimi zei na het bijwonen van een evenement dat hij veel meer hoop had over de komende verkiezingen. "Het is waar dat jongeren gefrustreerd zijn en van plan zijn de verkiezingen te boycotten, maar IWPR moet worden bedankt voor het helpen veranderen van deze misvattingen."

Khawla Khalid Mahdi van Sadr City zei dat ze zich realiseerde dat het tijd was om plaatselijke functionarissen ter verantwoording te roepen. "Hoewel we in Sadr City echt gefrustreerd zijn omdat we mensen hebben gekozen die ons niet eerlijk vertegenwoordigen in het parlement en niet voor veranderingen zorgen, blijven we erop staan dat we naar verkiezingen gaan en deze gezichten veranderen. Deelnemen aan deze verkiezingen, wat mij betreft, is niet alleen een recht, maar ook een religieuze plicht."

De 18 jarige Abdul Rahman Khamees uit Al-Mashahida zei: "Ik kan niet beschrijven hoe blij ik ben dat ik dit jaar het recht heb om te stemmen ... Ik denk dat het een van de meest belangrijke ervaringen van mijn leven wordt.”