IWPR heeft een publicatie uitgegeven, genaamd ‘Live Hacks’, met advies aan activisten en mensenrechtenverdedigers die het risico lopen op gender gerelateerd geweld in vaak vijandige online omgevingen. Life Hacks biedt ook tools waarmee digitale beveiligingstrainers slachtoffers van online intimidatie kunnen identificeren en ondersteunen. Het is momenteel beschikbaar in het Spaans, gericht op een Latijns-Amerikaans publiek en gebaseerd op de getuigenissen van 20 vrouwelijke mensenrechtenverdedigers uit verschillende landen in de regio.

Vrouwen hebben 27 keer meer kans om slachtoffer van online geweld te worden dan mannen, zo blijkt uit een verslag van de VN over cybergeweld tegen vrouwen en meisjes. Er zijn maar weinig organisaties die technische en psychologische hulp bieden voor dit soort geweld. De normalisering van geweld en een door mannen gedomineerde digitale omgeving zijn twee van de redenen waarom het zo moeilijk is om dergelijke problemen online aan te pakken. Straffeloosheid is een groot probleem in Latijns-Amerikaanse landen en activisten erkennen dat ze niet altijd weten hoe ze zaken via het rechtssysteem moeten afhandelen.

Life Hacks werd gepresenteerd tijdens het Internet Freedom Festival in Valencia afgelopen maand en zal ook worden gepresenteerd tijdens de RightsCon Summit Series in Toronto in mei. Lees hier het uitgebreide artikel met link naar de publicatie.